FAQ

1. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ;
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα (δηλαδή ν+2). Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, όπως αυτή ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία, με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων των παραπάνω παραγράφων, η Κοσμητεία της Σχολής μπορεί να εκδίδει πράξη διαγραφής, μετά από σχετική εισήγηση του οικείου Τμήματος.
Ειδικότερα:
α. Για τους φοιτητές που εισάγονται από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και μετά:
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων, για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω φοιτητές οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2027) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα.
β. Για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 δεν είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά σε φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020- 2021 φοιτούσαν από το 1ο έως και το 4ο έτος (για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα):
Ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης εκκινεί από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εκτείνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα προσαυξημένα κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα. Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω φοιτητές οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2027) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα.
γ. Για τους ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021 είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά σε φοιτητές που κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020- 2021 φοιτούσαν στο 5ο έτος και πάνω (για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα):
Δίνεται επιπλέον χρόνος φοίτησης ίσος προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του
Τμήματός τους τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα, ξεκινώντας τον υπολογισμό από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Ως εκ τούτου, οι
ανωτέρω φοιτητές οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 (συμπεριλαμβανομένης και της εξεταστικής περιόδου
Σεπτεμβρίου 2025) για τα τετραετούς φοίτησης Τμήματα.
ΣΗΜ.: Ο φοιτητής, δύναται να αιτηθεί την κατ' εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας, που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Η αίτηση κατατίθεται από τον φοιτητή (ηλεκτρονικά/με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο/ταχυδρομικά/αυτοπροσώπως, μέσω ΚΕΠ), πριν από τη λήξη της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, στη Γραμματεία του Τμήματος, συνοδευόμενη από τα δικαιολογητικά τεκμηρίωσης: α) της ύπαρξης θεμάτων υγείας και β) της ύπαρξης συγγένειας ή συμφώνου συμβίωσης, στην περίπτωση κατά την οποία οι λόγοι υγείας δεν ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή. Οι σοβαροί λόγοι υγείας θα πρέπει να αποδεικνύονται με έγγραφο δημόσιου νοσοκομείου ή αρμόδιας ειδικής επιτροπής νοσοκομείου.
Η Συνέλευση του Τμήματος εισηγείται για την έγκριση ή τη μη έγκριση της αίτησης, καθώς και για το χρονικό διάστημα της επιπλέον φοίτησης, ενώ η σχετική πράξη εκδίδεται από την Κοσμητεία της Σχολής. Επιπλέον υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης μπορεί να εγκριθεί εκ νέου με την ως άνω διαδικασία, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι σοβαροί λόγοι υγείας.
2. ΠΟΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΗΣ Η/Υ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ;
1. 11338, Μεθοδολογία της έρευνας πεδίου
2. 11234, Τεχνολογία και γλωσσική κατάρτιση
3. 11342, Μετάφραση με τη βοήθεια υπολογιστή
4. 11271, Ψηφιακή τεχνολογία σε ακαδημαϊκό περιβάλλον
Εκδίδεται Βεβαίωση από το Τμήμα με την οποία πιστοποιείται ότι οι απόφοιτοι
παρακολούθησαν επιτυχώς, τα παραπάνω τέσσερα (4) εξαμηνιαία μαθήματα, σύμφωνα με
το Πρόγραμμα Σπουδών τους, η οποία επέχει θέση πιστοποίησης γνώσης Η/Υ και αναγνωρίζεται από το Δημόσιο.
3. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ;
Φοιτητές που εισάγονται στο Τμήμα και είναι κάτοχοι άλλου πτυχίου α' ή β' κύκλου σπουδών και επιθυμούν αναγνώριση μαθημάτων, στα οποία είχαν εξεταστεί επιτυχώς στο Τμήμα προέλευσής τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αναγνώρισης στη Γραμματεία του Τμήματος, συνυποβάλλοντας ταυτόχρονα πιστοποιητικό της αναλυτικής τους βαθμολογίας και απόσπασμα του Οδηγού Σπουδών του Τμήματος προέλευσης και συγκεκριμένα του ακαδημαϊκού έτους κατά το οποίο εξετάσθηκαν επιτυχώς στα προς αναγνώριση μαθήματα. Η Επιτροπή Φοιτητικών Ζητημάτων σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καταθέτει σχετική εισήγηση στη Συνέλευση του Τμήματος για την έγκριση/απόρριψη των αιτήσεων. Η διαδικασία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια των σπουδών του φοιτητή και δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τον αριθμό των μαθημάτων προς αναγνώριση. Το έντυπο της αίτησης βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, στο μενού Τμήμα-> Χρήσιμα Έντυπα. Τα μαθήματα που αναγνωρίζονται καταχωρούνται στο πτυχίο του φοιτητή χωρίς βαθμολογία.
4. ΠΩΣ ΑΙΤΟΥΜΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ / ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ;
ΜΕΡΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ:
Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία, καθώς και οι αθλητές/τριες που υπάγονται στις περιπτώσεις όπως αυτές προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία, δύνανται, να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης. Προκειμένου να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής φοίτησης, οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση προς τη Γραμματεία του Τμήματός τους μαζί με τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις προϋποθέσεις οι οποίες συντρέχουν για τη δυνατότητα μερικής φοίτησης. Η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος, κατά την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους για το οποίο ζητείται η έναρξη της μερικής φοίτησης. Aρχίζει να ισχύει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων (π.χ. σοβαρής ασθένειας).
Ειδικότερα: α) Φοιτητές που εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα οφείλουν να προσκομίσουν τη σχετική σύμβαση εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη. β) Φοιτητές με αναπηρία οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση διαπίστωσης της αναπηρίας από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από επταμελή υγειονομική επιτροπή δημόσιου νοσοκομείου. γ) Φοιτητές που είναι αθλητές, οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ή την Ολυμπιακή Επιτροπή όπου θα πιστοποιείται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης.
Η Συνέλευση του Τμήματος γνωμοδοτεί για την έγκριση ή τη μη έγκριση της αίτησης, ενώ η σχετική απόφαση εκδίδεται από την Κοσμητεία της Σχολής. Για όσους φοιτητές παραμένουν σε κατάσταση Μερικής Φοίτησης, οι βεβαιώσεις κατατίθενται εκ νέου στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, στην αρχή κάθε εξαμήνου, ώστε να διαπιστώνεται αν εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι για την ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης.
Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ του μεγίστου αριθμού μαθημάτων του εξαμήνου τα οποία προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός τους, εφαρμοζόμενης, και στην περίπτωση αυτή, της ανώτατης διάρκειας φοίτησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι φοιτητές δύνανται να επανέρχονται σε καθεστώς κανονικής φοίτησης με την ως άνω διαδικασία, μετά από αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος, χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά. Για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης του φοιτητή, η επάνοδoς σε καθεστώς κανονικής φοίτησης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέσο του ακαδημαϊκού έτους. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τη φοίτησή τους, για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Η χρονική διάρκεια της διακοπής της φοίτησης δεν είναι υποχρεωτικά διετής άπαξ, αλλά είναι δυνατή η χορήγηση ετήσιων διακοπών φοίτησης, μεμονωμένα, και μέχρι του συνολικού ορίου των 2 ετών. Ενδείκνυται η διακοπή να είναι ετήσιας διάρκειας και όχι εξαμηνιαίας, ώστε να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα σπουδών του φοιτητή και η μετέπειτα ένταξή του σε εξάμηνα. Ο φοιτητής υποβάλλει αίτηση διακοπής φοίτησης στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος για όσα εξάμηνα, συνεχόμενα ή μη, επιθυμεί αρκεί να μην υπερβαίνουν τα τέσσερα (4) εξάμηνα (για τους εισακτέους μετά το 2021-2022) ή τα απαιτούμενα για τη λήψη του πτυχίου εξάμηνα (για τους εισακτέους πριν από το 2021-2022). Η αίτηση κατατίθεται στην έναρξη κάθε εξαμήνου για το οποίο ζητείται η έναρξη της διακοπής και αρχίζει να ισχύει από την έναρξη του εξαμήνου, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων (π.χ. σοβαρής ασθένειας). Η απόφαση διακοπής της φοίτησης εκδίδεται από την Κοσμητεία της Σχολής, μετά από γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος.
Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και ο φοιτητής δεν έχει δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, καθώς και των παροχών που απορρέουν από τη φοιτητική του ιδιότητα. Τα εξάμηνα αυτά δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης. Με τη λήξη της διακοπής, ο φοιτητής επανέρχεται σε καθεστώς κανονικής φοίτησης, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που κατείχε πριν από τη διακοπή της φοίτησης. Άρση της διακοπής φοίτησης πριν το εγκεκριμένο διάστημα είναι δυνατή με την ίδια ως άνω διαδικασία, μετά από αίτηση του φοιτητή στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος και απόφαση Κοσμητείας χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά. Σε αυτή την περίπτωση, για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης του φοιτητή κατά την επάνοδό του, η άρση της διακοπής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέσο του εξαμήνου.